historie - excelsior

Ballet
Ga naar de inhoud

historie

"Excelsior", van Chr. Zangvereeniging tot C.O.V.

Excelsior werd opgericht op 31 maart 1910.
De organist, orgelhandelaar en dirigent Nic. van Beelen had in de regio diverse kinderkoren en zangklassen. Jeugd, die te oud werd voor deze koren kon verder zingen bij Excelsior. Het repertoire bestond vooral uit korte geestelijke en wereldlijke muziekjes. Nicolaas van Beelen werd in 1920 opgevolgd door Jan Couvée, die eerst in 1960 afscheid nam.
Onder zijn leiding werd in 1928 voor het eerst een oratorium uitgevoerd: "Die Schöpfung" van Haydn, met begeleiding van een pianist. Daarna volgden ook andere oratoria, met name "Elias" van Mendelssohn was populair bij het koor. Tijdens de oorlog hield de Vereniging even op te bestaan, maar na de bevrijding begon men weer, eerst onder leiding van Johan Admiraal, samen met de leden van Hallelujah, maar al spoedig weer onder Jan Couvée.

Na 1960 wordt de muzikale horizon breder.
Aanvankelijk schoorvoetend onder Herman Blekkenhorst, dirigent van 1961 tot 1974 en onder Kees Stolwijk jr. (1975-1980).
Werden in de beginjaren de concerten altijd in Katwijk aan Zee gegeven, in de Oude Kerk en later ook in de Nieuwe Kerk; na de restauratie van de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn koos men voor die locatie.
De sporthal Cleijn Duijn bleek niet zo geschikt voor het Requiem van Verdi...

In 1980 werd Wim van Herk als dirigent aangesteld, een groot aantal jaren werd hij vergezeld door de repetitor Jan Postma. Na een korte periode met Ronald Threels is Robert Jan Kamer de huidige dirigent (zie de pagina over de dirigent).
Bestuur en dirigent hebben toen voor een beleid gekozen, waarin muziekstukken die tot het veel uitgevoerde ijzeren repertoire behoren, worden afgewisseld met minder bekende en modernere stukken.
Naast componisten als Bach(Johannes Passion), Beethoven, Brahms, Bruckner, Händel, Mozart en Puccini werd ook Dvorák, Janácek, Bartok, Britten en Honegger (Le Roi David) op de lessenaar gezet.
Moderne Engelse componisten als Benjamin Britten, John Rutter en Douglas Coombes krijgen bij Excelsior een plaats in het repertoire.

Van de hoogtepunten noemen we het concert van november 2001 in de Noordwijkse Grote of Sint Jeroenskerk waar Excelsior samen met het Randstedelijk Begeleidings Orkest het Gloria van Francis Poulenc en het Requiem van Maurice Duruflé uitvoerde en het concert van januari 2004 in de Dorpskerk van Katwijk aan den Rijn, waar Excelsior naast het Requiem van Mozart ook twee onbekende Stabat Maters van Schubert zong.

Op 31 maart 2005 bestond Excelsior 95 jaar, een jubileum dat gevierd werd met drie concerten.
Na een succesvol Passieconcert op het Boerhaaveplein in het LUMC te Leiden en het herdenkingsconcert op 4 mei te Katwijk werd op 18 november 2005 de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi uitgevoerd in de Grote of Sint Jeroenskerk te Noordwijk.

Zie voor het huidige programma bij de agenda.
FOLLOW
COMPANY
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
CONTACTS
+00 012 345 678
example@example.com
Terug naar de inhoud